Σύνδεση

Κάπνισμα VS Στοματική Υγεία

Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση των νόσων του περιοδοντίου ενώ ταυτόχρονα είναι και από αυτούς που χαρακτηρίζονται ως τροποποιήσιμοι (δηλαδή μπορεί να αλλάξει με τη διακοπή ή την ελάττωση της συχνότητάς του).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της Περιοδοντολογίας από τα 64,7 εκατομμύρια Αμερικανούς με ουλίτιδα (νόσο των ούλων) 64,2% είναι συστηματικοί καπνιστές.

 

Σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι :

•        Οι καπνιστές έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου

•        Η βλάβη είναι αθροιστική και εξαρτάται από τη βαρύτητα του καπνιστή

•        Η επούλωση και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερα σε μη ή τέως καπνιστές

Κι αυτό γιατί είναι αισθητά αυξημένες οι τρυγιακές εναποθέσεις (μεγάλες ποσότητες πέτρας) ενώ η νικοτίνη και άλλα έκδοχα που περιλαμβάνονται στα τσιγάρα καταστέλουν και εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Σε σχέση με τα οδοντικά εμφυτεύματα και τις τεχνικές οστικής αναγέννησης έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει:

•        Απώλεια οστού στα όρια του εμφυτεύματος

•        Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης περιεμφυτευματίτιδας (φλεγμονή των ούλων γύρω από το εμφύτευμα)

•        Μείωση του ποσοστού επιτυχίας των οστικών μοσχευμάτων

•        Διπλάσια πιθανότητας αποτυχίας εμφυτευμάτων σε ιγμόρεια όπου έχει προηγηθεί οστική αναγέννηση

 

Μετά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα των αντικαπνιστικών εκστρατειών και ενημερώσεων το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cig) έκανε την είσοδό του στις αγορές από το 2007(US).

 

Οδοντίατροι - ερευνητές στο NYU (New York University) - από την άνοιξη του 2014 - ανέλαβαν να αναζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις του e-cig τόσο στα υπόλοιπα όργανα αλλά κυρίως στη στοματική κοιλότητα, η οποία είναι και η πρώτη που έρχεται σε επαφή με τα παραπροϊόντα του καπνού. Η έρευνα θα διεξαχθεί συλλέγοντας σάλιο και δέιγματα μαλακών ιστών από τους βλεννογόνους.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία και εθιστική αλλά και τοξική είναι, ενώ αποτελούνται και από μία συσκευή παραγωγής θερμότητας ώστε να την εξατμίσουν. Οι 'ατμιστές' όπως λέγονται πολλές φορές εν αγνοία τους καταναλώνουν χημικά (όπως diethylenen glycol) ή μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης καθώς τα puffs είναι περισσότερα από όσα χρειάζονται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε 8 κολλέγια στις ΗΠΑ ανάμεσα σε φοιτητές 12% των ατμιστών δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο.

Η πρώτη ανάλυση για τις επιπτώσεις έγινε με στοιχεία μέσω των forum στο internet απ όπου προέκυψε ότι από τα αναφερόμενα διαφορετικά συμπτώματα τα 78 ήταν  θετικά, 326 αρνητικά και 1 ουδέτερο.

 

Συμπερασματικά, ο καπνός και τα παράγωγά του από την καύση είτε αυτά προέρχονται από το συμβατικό τσιγάρο είτε από το ηλεκτρονικό όπως μέλλεται να αποδειχθεί μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη στοματική κοιλότητα και να παρακωλύσουν την ομαλή της λειτουργία .

Καταλήγοντας θα συμβουλεύαμε όλους τους ασθενείς να ‘’τροποποιήσουν’’ αυτόν τον προδιαθεσικό παράγοντα, διακόπτοντας μία κακή συνήθεια, ώστε να διασφαλίσουν μία υγιή και καθαρή στοματική κοιλότητα!

Οδοντίατρος

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα