Σύνδεση

Καρκίνος: βασικοί παράγοντες κίνδυνου

Ο καρκίνος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τις ασθένειες τις οποίες τα ανώμαλα κύτταρα πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο και είναι σε θέση να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς και να δώσουν απομακρυσμένες μεταστάσεις. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι καρκίνου. Οι περισσότεροι καρκίνοι παίρνουν το όνομα του οργάνου από το κύτταρο το οποίο αρχίζουν. Για παράδειγμα ο καρκίνος που ξεκινάει από το κόλον ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος που ξεκινάει από τα βασικά κύτταρα του δέρματος ονομάζεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης του οργανισμού μας από τον καρκίνο:

·         Η αύξηση της ηλικίας. Ο πιο βασικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο είναι η αύξηση της ηλικίας. Οι περισσότεροι καρκίνοι συμβαίνουν σε άτομα πάνω από 65 ετών. Δυστυχώς όμως ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει όλο το εύρος των ηλικιών.

·         Το κάπνισμα. Η χρήση του καπνού είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από τον καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του στόματος, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του παγκρέατος κ.λπ.. Οι καπνιστές είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν οξεία μυελογενή λευχεμία. Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική και ασκεί προφυλακτική δράση ακόμη και σε ανθρώπους που ήταν χρόνια καπνιστές.

·         Αλκοόλ. Δύο ή περισσότερα ποτά κάθε μέρα για πολλά χρόνια μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, λάρυγγα, του ήπατος και του μαστού. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται και στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση καπνού αποτελεί έναν αθροιστικό παράγοντα κινδύνου. Πίνοντας με  μέτρο, σημαίνει όχι περισσότερο από ένα ποτό για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από δύο ποτά για τους άνδρες.

·         Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της μήτρας και του προστάτη. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνου του μαστού, του κόλου, του οισοφάγου, των νεφρών και της μήτρας. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός υγιούς  σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κίνδυνου νόσησης από καρκίνο. Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η προσπάθεια κατανάλωσης 5 έως 9 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα (π.χ. γρήγορο περπάτημα) για τουλάχιστον 30 λεπτά για 5 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα είναι μία συνήθεια με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

·         Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Κάποια γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο και μπορούν να μεταβιβαστούν από τους γονείς στα παιδιά. Για το λόγο αυτό κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συχνή σε ορισμένες οικογένειες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του παχέος εντέρου κάποιες φορές έχει γενετικό υπόβαθρο. Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην οικογένεια ενημερώστε τον ιατρό σας και αυτός θα σας συστήσει κάποιες εξετάσεις ή γενετικά τεστ για την έγκαιρη πρόληψη - διάγνωση της νόσου.

·         Χημικά και άλλες ουσίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αμίαντο, βενζόλιο, κάδμιο, νικέλιο ή χλωριούχο βινύλιο στο χώρο της εργασίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ιδιαίτερη προστασία χρήζουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με χρόνια έκθεση στους παραπάνω παράγοντες.

·         Ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Η χρήση αντιλιακών, προστατευτικών ρούχων και η άμεση αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας όπου αυτό μπορεί να επιτευχθεί βοηθάει σημαντικά στην μείωση του κινδύνου.

·         Ιονίζουσα ακτινοβολία. Ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του θυρεοειδούς, του μαστού, των πνευμόνων και του στομάχου. Η χρήση ακτινοβολίας για ιατρικούς λόγους, διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς εμπεριέχει ένα μικρό κίνδυνο, ο οποίος σχεδόν πάντα υπολείπεται του οφέλους. 

·         Ιοί και βακτήρια. Η μόλυνση από ορισμένους ιούς ή βακτήρια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου:

o   Ιοί θηλώματος του ανθρώπου (HPVs). Η λοίμωξη από αυτούς τους ιούς είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και παράγοντας κινδύνου για άλλους τύπους καρκίνου.

o   Ιοί της ηπατίτιδας Β και C μπορεί να προκαλέσουν χρόνια λοίμωξη (ηπατίτιδα) που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

o   Η μόλυνση με τον ιό  HTILV-1 αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να νοσήσει από λέμφωμα και λευχαιμία.

o   Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Οι άνθρωποι που έχουν λοίμωξη HIV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όπως το λέμφωμα και μία σπάνια μορφή καρκίνου που ονομάζεται σάρκωμα Kaposi.

o   Ιός Epstein – Barr (EBV). Η μόλυνση με EBv έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος.

o   Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει καρκίνου του στομάχου και του λεμφώματος στο βλεννογόνο του στομάχου.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα