Σύνδεση

Αυξητική Στήθους: Η πιο ασφαλής και δημοφιλής Επέμβαση

Ποιοι είναι οι λόγοι που συνήθως οδηγούν μια γυναίκα στην αυξητική στήθους;

 

Ένα πολύ μικρό στήθος, η απώλεια όγκου του στήθους μετά την εγκυμοσύνη, η διαφορά στο μέγεθος μεταξύ των δύο μαστών  ή η μείωση του στήθους έπειτα από απώλεια βάρους, καθώς και το ενδεχόμενο ψυχολογικό αντίκτυπο που επιφέρουν οι προαναφερθείσες καταστάσεις οδηγούν συχνά μια γυναίκα στην επιλογή της συγκεκριμένης επέμβασης. Επίσης, η αυξητική στήθους μπορεί να αποτελέσει λύση σε κάποιες περιπτώσεις αποκατάστασης του στήθους μετά από μαστεκτομή.

 

Είναι εύκολη επέμβαση;

 

Ναι, είναι εύκολη επέμβαση. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί μία με δύο ώρες. Η πρόθεση σιλικόνης μπορεί να τοποθετηθεί στο στήθος μέσω τομής στην πτυχή κάτω από το στήθος ή μέσω τομής γύρω από τη θηλή ή στη μασχάλη. Αφού γίνει η τομή, ο χειρουργός παρασκευάζει τη θήκη όπου θα τοποθετηθεί η πρόθεση σιλικόνης. Η θήκη αυτή μπορεί να είναι είτε κάτω από τον μαζικό αδένα (μαστό) είτε κάτω από τον θωρακικό μυ. Η ασθενής νοσηλεύεται συνήθως για μία ημέρα. Μετεγχειρητικά, υπάρχει πρήξιμο και ίσως και μελανιές στην περιοχή, τα οποία υποχωρούν σταδιακά. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές της ύστερα από μία περίπου εβδομάδα και σε πιο έντονες μορφές άσκησης (γυμναστήριο) ένα μήνα μετά.

 

Πώς αποφασίζεται το μέγεθος του ενθέματος σιλικόνης που θα χρησιμοποιηθεί;

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις της γυναίκας, την εμφάνιση των υπαρχόντων μαστών και τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται στο στήθος, δίνονται μία σειρά ειδικών ενθεμάτων για να δοκιμάσει η γυναίκα και να αποκτήσει έτσι μία κατά προσέγγιση εικόνα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος. Ορίζεται έτσι το χειρουργικό πλάνο σχετικά με τη θέση της τομής, τη θέση και τον τύπο του ενθέματος και ακολουθεί συζήτηση με επίδειξη φωτογραφιών, πριν και μετά το χειρουργείο, από παρόμοια περιστατικά.

 

Είναι ασφαλή τα ενθέματα σιλικόνης;

 

Είναι ασφαλή και έχει αποδειχτεί με μελέτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική ότι δεν ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ούτε νόσου του κολλαγόνου. Όσον αφορά τα μη εγκεκριμένα ενθέματα, όπως τα PIP ενθέματα, που στην Ελλάδα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως, είχε χρησιμοποιηθεί βιομηχανική γέλη σιλικόνης και όχι ιατρική, κάτι για το οποίο φυσικά δεν είχε πάρει έγκριση η εν λόγω εταιρεία και γινόταν εν αγνοία των γιατρών που τα χρησιμοποιούσαν.

 

Είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν τα ενθέματα κάποια στιγμή στη ζωή της γυναίκας;

 

Όχι, με την έννοια ότι όλα τα ενθέματα θα πρέπει να αντικατασταθούν υποχρεωτικά έπειτα από κάποια χρόνια. Άλλωστε, οι περισσότερες εταιρείες, σε περίπτωση αυτόματης ρήξης του ενθέματος, παρέχουν εγγύηση δωρεάν αντικατάστασης εφ’όρου ζωής. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει τα ενθέματα που έχει στο σώμα της, παίρνοντας από τον πλαστικό χειρουργό της τους σειριακούς αριθμούς των ενθεμάτων που χρησιμοποιήθηκαν.

 

Έχει επηρεαστεί η αυξητική στήθους από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

 

Ο απόλυτος αριθμός των κατά έτος επεμβάσεων έχει σαφώς μειωθεί, σύμφωνα και με τα στοιχεία των εταιρειών πώλησης ενθεμάτων. Παρ’όλα αυτά, η αυξητική στήθους εξακολουθεί να αποτελεί στατιστικά τη συχνότερη αισθητική επέμβαση σε γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα