Σύνδεση

Η ασφάλεια της φαρμακευτικής αγωγής στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Έχει υπάρξει διεθνώς πλούσια αρθρογραφία αναφορικά με την ασφάλεια της χρήσης σκευασμάτων κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.  Τα ορμονικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας, γεγονός που επιτρέπει την ταυτόχρονη συλλογή πολλών ωαρίων, ώστε να καθίσταται πιο εύκολη η επιλογή των πιο ικανών και βιώσιμων εμβρύων προς εμφύτευση.

Ο μαστός, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες είναι όλα ορμονο-ευαίσθητα όργανα. Στη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, κατά τη διάρκεια της χρήσης ορμονικών φαρμάκων, εκτός των ωοθηκών διεγείρονται και τα υπόλοιπα όργανα. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με πόνο ή πρήξιμο στο στήθος, όπως και με ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά, ειδικά στην ολοκλήρωση της θεραπείας. Τα συμπτώματα αυτά σπάνια είναι σοβαρά και συνήθως υποχωρούν με την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς.

Μετά από πολλαπλές έρευνες για τη σχέση ορμονικών φαρμάκων και ανάπτυξης κακοήθων νόσων, δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου, δηλαδή χωρίς ατομικό ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό, η χρήση ορμονικών φαρμάκων δε σχετίζεται με πρόκληση κακοήθων νόσων. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νόσου, μεγαλύτερης ηλικίας ή με πολλαπλές θεραπείες στο παρελθόν με ορμονικά φάρμακα, συστήνεται προσοχή, καθώς η ορμονική θεραπεία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη παθολογίας στα ορμονο-ευαίσθητα όργανα. Επομένως, βασικό στοιχείο ελέγχου πριν την έναρξη της ορμονικής θεραπείας σε μία γυναίκα είναι η λεπτομερής λήψη ιστορικού, η αναγνώριση παραγόντων επικινδυνότητας, και η διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων, όπως το τεστ Παπανικολάου, ο υπέρηχος μαστού, η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων.

Όταν υπάρχουν αντενδείξεις χρήσης ορμονικών φαρμάκων στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να γίνει θεραπεία εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο. Εφόσον υπάρχει τακτικός ωορρηκτικός κύκλος, γίνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση της φυσικής ωορρηξίας και ωοληψία του ενός ωαρίου, γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά. Παρά την χαμηλότερη αποτελεσματικότητα που έχει η μέθοδος αυτή, αποτελεί μία εναλλακτική προσέγγιση, όταν η χρήση φαρμάκων καθίσταται δύσκολη και επισφαλής, είτε λόγω ιστορικού, είτε, ενίοτε, λόγω ιδίας επιθυμίας.

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και των σκευασμάτων έχει εξελιχθεί κλινικά και εργαστηριακά σε μεγάλο βαθμό. Τα νεότερα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτρέπουν την εξατομικευμένη προσέγγιση της κάθε γυναίκας και την ολοκλήρωση της θεραπείας στο μισό περίπου χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα φάρμακα της προηγούμενης γενιάς. Τέλος, τα νεότερα πρωτόκολλα καθιστούν τον έλεγχο της ανταπόκρισης των ωοθηκών πιο εύκολο, επιτρέπουν την μείωση της ανάπτυξης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών αλλά και διασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα πρωτίστως για την υγεία της ίδιας της γυναίκας αλλά και για την καλύτερη ποιότητα των ωαρίων που συνεπακόλουθα επιτυγχάνουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσυνών.

 

Νίκος Χριστοφορίδης , MD, MRCOG, DFFP, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Κλινικός Υπεύθυνος Embryolab

Ιδρυτικό Μέλος Embryolab Academy

 

Info:

EMBRYOLAB

ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

www.embryolab.eu

info-gr@embryolab.eu

Κέντρα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα