Σύνδεση

Πώς να μην φοβάται το παιδί σας τον οδοντίατρο

Πολλές φορές οι γονείς σημαδεύουν τα παιδιά τους με τις φοβίες τους για τον οδοντίατρο. Οι φοβίες των παιδιών αντικατοπτρίζουν πολλές φορές τις φοβίες των γονιών τους, δηλαδή, είτε ο γονιός ο ίδιος πόνεσε όταν ήταν μικρός, είτε χτύπησε και τραυμάτισε τα δόντια του, είτε κάποιο αδελφάκι είχε τραυματική εμπειρία, είτε άκουσε μεγάλους να ψιθυρίζουν για να μην τους ακούσει ότι όποιος πάει στον οδοντίατρο πονάει! Η ζημία έχει γίνει, πλέον ο φόβος έχει τρυπώσει στο μυαλό του μικρού ασθενή μας!

Το παιδί ενοχλείται όταν βγαίνουν τα δεύτερα δόντια του και αν τύχει και υπάρξει και κάποιος μικροτραυματισμός και δει αίμα στο στόμα του, οι μητέρες, συνήθως, πανικοβάλλονται και έτσι τρομοκρατούν ακόμα περισσότερο το παιδί, oπότε, μεγαλώνοντας το παιδί, να μην μπορεί να ανεχτεί την θέα του αίματος και να μην θέλει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο.

Άλλη περίπτωση να τρομοκρατηθεί ένα παιδί είναι η ένεση!! Πολλές φορές οι γονείς ή ακόμα και στο συγγενικό περιβάλλον τυχαίνει να χρησιμοποιούν την ένεση σαν απειλή για να είναι ήσυχο και υπάκουο το παιδί. Πράγμα που είναι απόλυτα καταστροφικό για την επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο, γιατί έτσι είναι ήδη τρομοκρατημένο ότι πιθανόν να ακολουθήσει ένεση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μην φοβάται ένα παιδί στον οδοντίατρο!

Καλό θα είναι πριν την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο το παιδί να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα από το σπίτι. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επισκεφτεί το οδοντιατρείο όπου εκεί ο γιατρός απλά θα κάνει έναν έλεγχο στα δοντάκια του, θα είναι δηλαδή μια διαδικασία γνωριμίας ευχάριστη και ανώδυνη. Δεν θα πρέπει να δελεάζουμε το παιδί με ανταλλάγματα και κυρίως δεν θα πρέπει να το φοβίσουμε πως σε περίπτωση που δεν θα είναι ήσυχο και  συνεργάσιμο θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις!

Το σωστό είναι το παιδί να μπαίνει πρώτα στον χώρο υποδοχής του ιατρείου και από εκεί στο γραφείο του οδοντιάτρου, όπου χαλαρώνει γιατί βλέπει πως δεν υπάρχει τίποτα το τρομακτικό. Γίνεται μια πρώτη συζήτηση του παιδιού με τον γιατρό, κατά την διάρκεια της οποίας πείθεται το παιδί πως ο γιατρός του ενδιαφέρεται κυρίως για την υγεία του και έτσι καθησυχάζεται, στην συνέχεια ενημερώνεται πως δεν θα γίνει καμία εργασία στο στόματα του, απλά ένας έλεγχος και μια συζήτηση.

Το δεύτερο βήμα είναι να περάσει στον χώρο του ιατρείου, συνήθως προτιμούμε να μην είναι μπροστά οι γονείς από την αρχή της εξέτασης και να μπαίνουν στην συνέχεια, με αυτόν τον τρόπο το παιδί καταλαβαίνει πως τον πρώτο λόγο στον χώρο του οδοντιατρείου τον έχει ο γιατρός. Τα περισσότερα παιδιά μόλις μπουν στον χώρο της κλινικής αρχίζουν να φωνάζουν και να κλαίνε. Τότε ο οδοντίατρος προσπαθεί να κάνει το παιδί να καταλάβει πώς δεν θέλει να το πονέσει, αντιθέτως θέλει να έχει υγιές στόμα, χωρίς προβλήματα. Όταν σταματήσουν τα κλάματα και  έχει γίνει η εξέταση, τότε μπαίνουν και οι γονείς μέσα οι οποίοι ενημερώνονται για την στοματική υγεία του παιδιού τους.

Η όλη διαδικασία είναι ένα ισχυρό τονωτικό για την αυτοπεποίθηση του παιδιού γιατί νιώθει ότι μπόρεσε να ξεπεράσει μια φοβία που είχε και άρα μπορεί να τα καταφέρει και σε άλλες δυσκολίες και φόβους που μπορεί να νιώθει.

Τελειώνοντας την πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός δίνει ένα δωράκι στο παιδί για να επιβραβεύσει την καλή του συμπεριφορά!

Στην δεύτερη επίσκεψη, όπου και αρχίζουν οι εργασίες, το πιο δύσκολο είναι να γίνει η αναισθησία χωρίς να φοβηθεί ο μικρός μας ασθενής. Αυτό είναι εφικτό κάνοντας την αναισθησία με την μέθοδο του αιφνιδιασμού, αποσπώντας την προσοχή του παιδιού πιάνοντας του την κουβέντα για θέματα που το ενδιαφέρουν. Πλέον χρησιμοποιείται η Ηλεκτρονική Αναισθησία οπού είναι τελείως ανώδυνη καθώς η έγχυση του αναισθητικού υλικού γίνεται σταδιακά και η αίσθηση του μουδιάσματος είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν έρχονται για πρώτη φορά στον οδοντίατρο, αλλά έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί πέρα από την οδοντική αποκατάσταση θα πρέπει να ξεπεραστεί και ο φόβος που υπάρχει!

Στόχος του οδοντίατρου είναι η εκπαίδευση και  η πρόληψη για την επίτευξη της καλύτερης στοματικής υγιεινής που είναι σημαντικό να υπάρχει από μικρή παιδική ηλικία!

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα