Σύνδεση

Πρέπει να σφραγίζουμε τα νεογιλά δόντια και γιατί?

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν είναι απαραίτητο να σφραγίζονται τα παιδικά δόντια από την στιγμή που θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Η απάντηση είναι πως  θεωρείται  πολύ σημαντικό και απαραίτητο να θεραπεύονται τα νεογιλά  δόντια  και αυτό για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως είναι ο πόνος ή το απόστημα στα νεογιλά δόντια, που σαν αποτέλεσμα θα έχουν να δημιουργηθεί φόβος στο παιδί για τον οδοντίατρο αλλά και κίνδυνος για την υγεία των  μόνιμων δοντιών.

Είναι τα πρώτα δόντια του ανθρώπου, είκοσι στο σύνολο τους, τα οποία αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού τον έκτο μήνα μετά την γέννηση του και η ανατολή τους ολοκληρώνεται περίπου τον εικοστό τέταρτο μήνα. Παραμένουν στην στοματική κοιλότητα μέχρι και την ηλικία των 6-7 ετών όπου αρχίζει η σταδιακή απώλεια τους και η αντικατάσταση τους από τα μόνιμα δόντια μας. Τα παιδικά δόντια είναι σημαντικά  για τα παιδιά, τα βοηθούν να μιλήσουν με σαφήνεια, να μασούν  φυσιολογικά και θα πρέπει να παραμείνουν στο στόμα μέχρι τον φυσιολογικό χρόνο απώλειας  τους προκειμένου να ανατείλουν τα διαδοχικά δόντια χωρίς ορθοδοντικά προβλήματα.

Η χρονική ανάπτυξη των νεογιλών δοντιών είναι:

6ος μήνας κεντρικοί τομείς κάτω γνάθου.

10ος μήνας κεντρικοί τομείς άνω γνάθου.

11ος μήνας πλάγιοι τομείς άνω γνάθου.

13ος μήνας πλάγιοι τομείς κάτω γνάθου.

16ος μήνας πρώτοι γομφίοι άνω αι κάτω γνάθου.

19ος μήνας κυνόδοντες άνω και κάτω γνάθου.

27ος μήνας δεύτεροι γομφίοι κάτω γνάθου.

30ος μήνας δεύτεροι γομφίοι άνω γνάθου.

Σε περίπτωση που τα  δόντια έχουν αρχίσει και τερηδονίζονται, η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να  είναι άμεση  και η καλύτερη λύση είναι οι προληπτικές εμφράξεις οπών και  σχισμών (sealants).

 Οι προληπτικές εμφράξεις  είναι μια μέθοδος  που εφαρμόζουμε για να καταπολεμήσουμε τον τερηδονισμό των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτουμε την μασητική επιφάνεια του δοντιού με ειδική σύνθετη ρητίνη η οποία περιέχει  και φθόριο, με αυτή την μέθοδο αποκλείονται ερμητικά τα υπολείμματα των τροφών που θα μπορούσαν  να μείνουν στα δόντια. Η θεραπεία των προληπτικών εμφράξεων είναι γρήγορη, άνετη και εντελώς ανώδυνη και τα δόντια μπορούν να προστατευτούν για πολλά χρόνια.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί;

·         Σε παιδιά 6-8 ετών για να προστατεύσουμε τους πρώτους μόνιμους γομφίους  που μόλις έχουν ανατείλει στην στοματική κοιλότητα.

·         Σε περιπτώσεις δοντιών με βαθιές αύλακες.

·         Σε περιπτώσεις αρχόμενης τερηδόνας έτσι ώστε να θεραπευτεί η προβληματική κοιλότητα.

·         Σε άτομα με ειδικές ανάγκες , που δεν υπάρχει  σωστή στοματική υγιεινή. 

Η διαδικασία εφαρμογής των προληπτικών εμφράξεων  είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη για το παιδί, απαιτεί  ελάχιστο χρόνο και δεν χρειάζεται καθόλου τρόχισμα του δοντιού ή χρήση τοπικής αναισθησίας. Τα δόντια πρώτα καθαρίζονται και φθοριώνονται, ελέγχονται για τυχόν τερηδόνες και κατόπιν γίνεται η επικάλυψη τους.  Η διάρκεια των εμφράξεων έχουν χρόνο ζωής  μέχρι πέντε χρόνια και χρειάζονται επανέλεγχο μια φορά τον χρόνο για να διαπιστώνεται  η κατάσταση τους, δηλαδή ότι είναι στην θέση τους χωρίς ρωγμές ή άλλου είδους αλλοιώσεις.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα