Σύνδεση

Γιατί είναι σημαντική η υγεία των παιδικών δοντιών

Η τερηδόνα είναι πλέον μια συχνή παιδική νόσος των δοντιών και οφείλεται στο γεγονός της μη σωστής διατροφής, κατανάλωσης έτοιμων φαγητών, αναψυκτικών, μη σωστής στοματικής υγιεινής και χρήσης οδοντόβουρτσας, που προκαλούν την ανάπτυξή της. Πολλοί γονείς θεωρούν ασήμαντο το γεγονός να φέρουν τα παιδιά τους σε τόσο μικρή ηλικία στον οδοντίατρο και να θεραπεύσουν τα παιδικά δοντάκια διότι ξέρουν ότι αυτά αλλάζουν. Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τους τη σημαντικότητά τους για την μετέπειτα κατάσταση και υγιεινή του στόματος.

 

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών πρέπει να γίνεται από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστούν, διότι είναι απαραίτητα στην μάσηση της τροφής, στην ομιλία και την άρθρωση των λέξεων ιδιαίτερα την περίοδο που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε, συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και διατηρούν τους κατάλληλους χώρους, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα μόνιμα δόντια.

 

Τερηδονισμένα και μη θεραπευμένα νεογιλά δόντια προκαλούν πρωτίστως ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια, πιθανόν πόνο στο παιδί και υπάρχει κίνδυνος τερηδονισμού σε μόνιμα δόντια που ανατέλλουν δίπλα σε νεογιλά. Επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το αισθητικό κομμάτι όπου τα γερά και υγιή δόντια προσφέρουν ένα ωραίο χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση ακόμα και στα μικρά παιδιά.

 

Το άρθρο είναι της οδοντιάτρου κυρίας Μαρίας Τσιούμαρη, συνεργάτιδας της Πολυδύναμης Οδοντιατρικής Μονάδας Dental Praxis.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα