Σύνδεση

Οδοντιατρική της ψηφιακής τεχνολογίας ή του παλιού τρομακτικού τροχού και των μεταλλικών σφραγισμάτων;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ρομποτική Οδοντιατρική:

Η επιστήμη της οδοντιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς αφού σκοπός της είναι να παρέχει στους ασθενείς τις καλύτερες θεραπείες εντελώς ανώδυνα και με ολιγάριθμες συνεδρίες. Απόρροια αυτού του σκοπού αποτελεί η ρομποτική οδοντιατρική και η πλέον εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

·         Το ψηφιακό οδοντιατρικό ακτινολογικό μηχάνημα χρειάζεται μόνο δέκα δεύτερα του λεπτού για να βγάλει μια ακτινογραφία, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή και ο οδοντίατρος με την βοήθεια ενός προηγμένου λογισμικού μπορεί να την αναλύσει, να την μεγεθύνει και να εντοπίζει οδοντιατρικά προβλήματα που με μια αναλογική ακτινογραφία θα ήταν αδύνατο να διαγνωστούν.

·         Οι ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) γίνονται πλέον με ψηφιακούς εντοπιστές ακρορριζίου για ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφρατικών υλικών, που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης μικροβίων,  άρα και μελλοντικά προβλήματα στο θεραπευμένο δόντι.

·         Τα εμφυτεύματα με την βοήθεια των τρισδιάστατων συστημάτων  τοποθετούνται σε μια μόνο συνεδρία με απόλυτη ακρίβεια, αφού η ψηφιακή απεικόνιση μας βοηθά να γνωρίζουμε πολύ καλά την ανατομία της περιοχής και να γίνει ακριβές σχέδιο θεραπείας με την βοήθεια οδηγών, ώστε να αποτραπεί μελλοντική απόρριψη των εμφυτευμάτων.

Φανταστείτε μια οδοντιατρική πράξη, στην οποία να έχετε την τέλεια προσθετική αποκατάσταση κατά την διάρκεια μιας μόνο επίσκεψης στον οδοντίατρο και μόλις σε μία ώρα!! Κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό καθώς η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα στις μέρες μας! Η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας βρίσκεται στον τομέα της προσθετικής οδοντιατρικής με το σύστημα cerec (CEramic REConstruction), που είναι ένας συνδυασμός μηχανημάτων (κάμερα σάρωσης-μονάδα παραγωγής) που επιτρέπει στον οδοντίατρο - προσθετολόγο να δημιουργήσει μια άμεση ολοκεραμική αποκατάσταση (στεφάνη, ένθετο, όψη, επένθετο, γέφυρα) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aded Design/ Computer Manufactured).

Με το καινούργιο λογισμικό του συστήματος CEREC  ο οδοντίατρος έχει την δυνατότητα  να προσφέρει στον ασθενή του μια ολοκεραμική αποκατάσταση μέσα σε μία ή μιάμιση ώρα  σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς να χρησιμοποιούνται τα συμβατικά αποτυπώματα (με τα συχνά συμπτώματα της δυσφορίας και τάσης εμέτου πολλών ασθενών) και χωρίς πρόχειρες προσθετικές αποκαταστάσεις που προκαλούν πολλές φορές ερεθισμούς στα ούλα.

Η διαδικασία του συστήματος είναι η εξής :

Το δόντι τροχίζεται ελάχιστα και στην συνέχεια σαρώνεται από μια τρισδιάστατη κάμερα και αποθηκεύεται στο αρχείο. Ο οδοντίατρος σχεδιάζει ψηφιακά την προσθετική αποκατάσταση που χρειάζεται ο ασθενής του, χρησιμοποιώντας την βοήθεια του λογισμικού του CEREC, που προσαρμόζεται στο προφίλ των δοντιών του κάθε ασθενή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πληροφορίες στέλνονται στην μονάδα κοπής η οποία διαθέτοντας ένα κύβο ψημένης πορσελάνης (και όχι σκόνη-υγρό όπως στην συμβατική μέθοδο) θα δημιουργήσει την τελική αποκατάσταση. Ο χρόνος της όλης διαδικασίας κυμαίνεται από 10 λεπτά έως 2 ώρες. Η Ρομποτική Οδοντιατρική, όπως  ονομάζεται το σύγχρονο ψηφιακό σύστημα, έχει πλήθος πλεονεκτημάτων:

·         Ταχύτητα και ακρίβεια στην προσθετική αποκατάσταση.

·         Λειτουργικά και αισθητικά αρτιότερη αποκατάσταση.

·         Άμεση ακρίβεια και εφαρμογή στα όρια με τα ούλα ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί  του περιοδοντίου αφού υπάρχει καλύτερη βιοσυμβατότητα.

·         Δεν υπάρχουν καθόλου μέταλλα, έχουν όμως σκληρότητα μεγαλύτερη από αυτή των μετάλλων.

·         Άριστη χρωματική απόδοση και πιστότητα χρωμάτων.

·         Απόλυτη απομίμηση της δομής και των φυσικών ιδιοτήτων των δοντιών (χρώμα, ανάκλαση φωτός).

·         Συντηρητικότερος τροχισμός των δοντιών  που αποτρέπει από αναισθησία ή ακόμη και νέκρωση του πολφού.

·         Αποφυγή έντονης αναισθησίας.

Αν ο οδοντίατρος έχει στον εξοπλισμό του μια ηλεκτρονική αναισθησία η διαδικασία του τροχισμού των δοντιών γίνεται μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία, αφού ο πόνος είναι μηδενικός, ο ασθενής δεν αισθάνεται το ενοχλητικό μούδιασμα μιας στελεχιαίας αναισθησίας και το κυριότερο μετά από μια επίσκεψη φεύγει από τον γιατρό του με το ολοκαίνουργιο χαμόγελο του.

Εσείς τι θα προτιμούσατε; Ένα παλιό οδοντιατρικό μηχάνημα και μαύρα μεταλλικά σφραγίσματα ή εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία και Ρομποτική Οδοντιατρική; Η επιλογή είναι δική σας..!

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα