Σύνδεση

Στοματικές παθήσεις ενηλίκων

Η φροντίδα του στόματος και των δοντιών μας είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη καθώς και την θεραπεία διάφορων σοβαρών ασθενειών. Η σωστή στοματική υγιεινή είναι επίσης απαραίτητη για την προσωπική και επαγγελματική ζωή μας.

Οι περισσότεροι ενήλικες παρουσιάζουν έντονα προβλήματα στα ούλα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) στα όποια οφείλεται τις περισσότερες φορές η κακοσμία και η ξηροστομία του στόματός μας.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι εμφανή στην καθημερινότητα μας. Υπάρχει έντονη ερυθρότητα στα ούλα και συχνά ματώνουν προσδίδοντας δυσάρεστη αναπνοή .

Η αντιμετώπιση της είναι εύκολη φυσικά και άμεση ξεκινώντας από ένα πολύ καλό καθαρισμό της μικροβιακής πλάκας και της πέτρας από τον οδοντίατρο.

Η συνέχεια είναι απλή αλλά χρειάζεται και την καλή συνεργασία του ασθενούς . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολοθούνται κατά βήμα οι οδηγίες στοματικής υγιεινής σ το σπίτι.

Η περιοδοντίτιδα, δυστυχώς , είναι μια πιο σοβαρή πάθηση των ιστών και οφείλεται σε χρόνια ουλίτιδα και μάλιστα προχωρημένη σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα .

Σε αυτή την πάθηση  πέραν των ερεθισμένων ούλων, συχνά διακρίνεται κινητικότητα στα δόντια και οι ασθενείς νιώθουν πολλή έντονη ευαισθησία και συχνά ένα «γλυκό» πόνο όπως τον αποκαλούν. Η θεραπεία βέβαια απαιτεί συγκεκριμένη στοματική υγιεινή με ειδικά σκευάσματα και πολύ συχνούς καθαρισμούς –ριζικές αποξέσεις  από τον οδοντίατρο και  σε προχωρημένες μορφές από τον περιοδοντολόγο.

Η δυσάρεστη αναπνοή της στοματικής κοιλότητας  μπορεί να οφείλεται σε διάφορες  φλεγμονές του γαστροοισοφαγικού  συστήματος . Όσον αφορά όμως τη στοματική κοιλότητα μπορεί να προκαλείται  είτε από φλεγμονή των ούλων, είτε από υψηλό δείκτη τερηδόνας.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις αντιληφτούμε κακοσμία πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος δοντιών και μαλακών ιστών για την άμεση αντιμετώπιση της. Γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι τα κατά καιρούς  σκευάσματα του εμπορίου δίνουν προσωρινά αποτελέσματα  ‘’καλύπτοντας’’ το πρόβλημα, όχι επιλύοντάς το.

Άλλη μία πάθηση που παρουσιάζεται στους ενήλικες και δε σχετίζεται με το όριο ηλικίας, είναι η ξηροστομία. Κάποτε εμφανιζόταν σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά δυστυχώς τώρα πια εμφανίζεται και σε πιο νεαρά άτομα.

 Η πάθηση της ξηροστομίας εμφανίζεται με το αίσθημα ξηρότητας σε στόμα και λαιμό, με δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση, με κακοσμία και διάφορα στοματικά έλκη.

Είναι απόρροια κάποιων παθήσεων τύπου διαβήτη και Πάρκινσον, λήψης αντικαρκινικών φαρμάκων χημειοθεραπειών κλπ. Η αντιμετώπιση της δίνεται μετά  από έλεγχο από τον οδοντίατρο, ο οποίος συνήθως παραπέμπει σε ειδικές εξετάσεις ώστε να δοθούν τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα τύπου συμπλήρωμα σιέλου, στοματικές γέλες κλπ.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα