Σύνδεση

Αλήθειες και μύθοι για τους φρονιμίτες

Το άκουσμα τους προκαλεί φόβο και τρόμο. Διάφορες ιστορίες εκτυλίσσονται γύρω από αυτούς. Ιστορίες πόνου, που παραπέμπουν σε πράσινα χειρουργικά κρεβάτια με ότι αυτό αφήνει να συνεπάγεται. Κι όμως είναι παρεξηγημένα δόντια.

 

Οι φρονιμίτες ή διαφορετικά σωφρονιστήρες είναι οι τελευταίοι (τρίτοι) γομφίοι που ανατέλλουν στο στόμα μας κοντά στην ηλικία των 17 ετών, χωρίς αυτό να  είναι απόλυτο. Είναι τέσσερις στον αριθμό, δύο στην άνω και δύο στην κάτω γνάθο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ελλιπείς στον αριθμό τους ή να μην ανατέλλουν και  ποτέ. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν υπάρχουν τα οδοντικά σπέρματα, είτε λόγω έλλειψης χώρου στη γνάθο, οπότε οι φρονιμίτες παραμένουν κρυμμένοι μέσα σε αυτήν και ονομάζονται έγκλειστοι.

 

Οι έγκλειστοι  φρονιμίτες είναι αυτοί που προκαλούν τον τρόμο των ασθενών. Ο μύθος ξεκινάει όταν μετά από μια ορισμένη ηλικία δεν εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και τότε είναι που ξεκινούν να μας βασανίζουν τα ερωτηματικά. Η λύση είναι απλή και άμεση. Αρχικά, η λύση δίνεται  με τη λήψη μίας ψηφιακής πανοραμικής ακτινογραφίας όπου ο οδοντίατρος μπορεί να δει αν όντως υπάρχουν φρονιμίτες ή όχι και την ακριβή τους θέση.

 

Βέβαια είναι αλήθεια ότι η ανατολή των συγκεκριμένων δοντιών έχει  προκαλέσει την ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, η ανατολή τους συνοδεύεται από μερικό πόνο, οίδημα (πρήξιμο) ορισμένες φορές και μία γενικότερη κακουχία η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας . Πέραν τούτου όμως, οι φρονιμίτες ενοχοποιούνται , και όχι αδίκως, και για άλλες παθολογικές καταστάσεις ποικίλης σοβαρότητας, όπως  καταστροφή του παρακείμενου δοντιού είτε από τερηδόνα είτε από περιοδοντική νόσο, συνωστισμό των δοντιών λόγω έλλειψης χώρου καθώς και για δημιουργία  κύστεων - φλεγμονών της γνάθου.

 

Λύσεις υπάρχουν βέβαια πάντα σύμφωνα με την προληπτική οδοντιατρική προτού εμφανιστούν τα παραπάνω προβλήματα. Σύμφωνα λοιπόν με τους εξειδικευμένους στην ειδικότητα οδοντιάτρους  – χειρουργούς είναι ομοφώνως σωστή η τάση αφαίρεσής τους προτού θέσουν τον ασθενή σε καθημερινή ταλαιπωρία. Βέβαια αυτή η απόφαση λαμβάνεται μετά από τη μελέτη της πανοραμικής ακτινογραφίας και όχι αυθαίρετα, διότι  δεν κρίνεται απαραίτητη η εξαγωγή των εγκλείστων εάν δεν είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν προβλήματα.

 

Επίσης, με την απόφαση της εξαγωγής δεν χρειάζεται  να επέρχεται ο πανικός συνοδευόμενος με την εμφάνιση του ‘’κρύου ιδρώτα’’, εφόσον πλέον όλες οι επεμβάσεις της στοματικής κοιλότητας γίνονται εντελώς ανώδυνα. Η εξαγωγή λοιπόν του έγκλειστου φρονιμίτη αποτελεί επέμβαση ρουτίνας με τη χρήση απλής τοπικής ηλεκτρονικής αναισθησίας. Παράλληλα, χορηγείται στον ασθενή μία φαρμακευτική αγωγή, μετεγχειρητικές οδηγίες, οι οποίες αν ακολουθηθούν πιστά από τον ασθενή δεν πρόκειται να του μείνει ουδεμία άσχημη ανάμνηση από τη συνεδρία, παρά μόνο θα απαλλαχτεί από ένα τυχόν προβληματικό δόντι και ταυτόχρονα θα πιστέψει ότι όλα τα σενάρια γύρω από το σωφρονιστήρα είναι απλά μύθος.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα