Σύνδεση

Γιατί δεν πρέπει να εχουμε μεταλλικά σφραγίσματα, γέφυρες και στεφάνες στο στόμα μας.

Το αμάλγαμα είναι ένα από τα πιο διαδομένα υλικά στην οδοντιατρική εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για το μεταλλικό, κλασικό μαύρο ‘’σφράγισμα’’ που οι ασθενείς μιας ολόκληρης γενιάς έχουν στα στόματά τους.

Η τοξικότητα του υδραργύρου  που περιέχεται σε μια συνηθισμένη έμφραξη αμαλγάματος ενοχοποιείται  σήμερα για ασθένειες όπως το σύνδρομο Alzheimer’s, η νόσος του Πάρκινσον και το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης . Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οι ασθενείς με εμφράξεις αμαλγάματος εισνπνέουν υδράργυρο καθημερινά, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου συσσωρεύεται στον εγκέφαλο. 

Ο υδράργυρος, απελευθερώνεται συνεχώς από τις εμφράξεις σε μορφή ατμού και αποτελεί την πιο σημαντική πηγή μόλυνσης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πειράματα  έχουν αποδείξει πως ευθύνεται άμεσα για την πρόωρη γήρανση και τον κυτταρικό θάνατο, καθώς δεσμεύει το σελήνιο, μια ουσία απαραίτητη για την πρόληψη του οξειδωτικού stress των κυττάρων. 

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες και αποδεδειγμένα πειράματα, το αμάλγαμα έχοντας βασικό του συστατικό τον υδράργυρο, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αίσθημα κόπωσης, νευρολογικές βλάβες, απώλεια μνήμης.

Άλλο πρόβλημα αισθητικό και όχι μόνο προκαλούν οι διάφορες προσθετικές αποκαταστάσεις που έχουν ως βάση τους το μέταλλο.

Γέφυρες λοιπόν και στεφάνες, χρόνια τώρα αποτελούν την προσθετική αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν. Είναι γνωστό ότι οι κατασκευές από μεταλλοπορσελάνη έχουν κριθεί ένοχες για αλλεργίες σε διάφορους ασθενείς. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ασθενείς και κυρίως σε γυναίκες. Απόρροια αυτού είναι η προέλευση του μετάλλου που έρχεται σε άμεση επαφή με τους μαλακούς ιστούς. Σαφέστατα το πιο συμβατό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο χρυσός και ακολουθούν η πλατίνα και το τιτάνιο. Υλικά με υψηλό κόστος που δε μπορεί να τα στηρίξει ο καθένας δυστυχώς. Οι αποκαταστάσεις που έχουν βάση τους το μέταλλο, πέραν των ζητημάτων που προαναφέραμε, με το πέρασμα των χρόνων δημιουργούν και προβλήματα αισθητικής . Όλοι μας έχουμε δει ούλα που απωθούνται, ούλα που χρωματίζονται από το κακής ποιότητας μέταλλο. Κατασκευές ραγισμένες και το μέταλλο να φεγγίζει... Πόσο αντιαισθητικό είναι  και πόσο στερεί από τους ανθρώπους το χαμόγελο....

 

Όποτε, στα πλαίσια της πρόληψης και προώθησης της στοματικής υγείας με μέριμνα για τη γενικότερη υγεία του ασθενούς, την αισθητική αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ένα σύγχρονο οδοντιατρείο συνοπτικά είναι οι εξής:

  • Ενημέρωση ασθενούς για την τοξικότητα του υδράργυρου. 
  • Έμφαση στην ανάγκη για πρόληψη με διδασκαλία στοματικής υγιεινής. 
  • Αφαίρεση παλαιών εμφράξεων αμαλγάματος, με τη βοήθεια χειρουργικής αναρρόφησης. 
  • Αποφυγή της χρήσης του υλικού και αφαίρεσή του με σωστή τεχνική ώστε να μην δημιουργούνται μικροθραύσματα αμαλγάματος. 
  • Ανακύκλωση όλων των ποσοτήτων υδράργυρου μέσω πιστοποιημένων φορέων. 
  • Να μην απορρίπτονται κατάλοιπα αμαλγάματος στα σκουπίδια. 
  • Να υπάρχει επαρκής αερισμός του οδοντιατρικού χώρου.
  • Να αφαιρούνται οι παλιές προσθετικές αποκαταστάσεις με μεταλλική βάση  και να αντικαθίστανται με υλικά φιλικά προς τους μαλακούς ιστούς και αισθητικά αποδεκτά από τον ασθενή.

 

Όσα λοιπόν προαναφέρθηκαν στηρίζονται σε σημαντικές και τεκμηριωμένες μελέτες οι οποίες όχι μόνο δεν πρέπει να μείνουν αψήφιστες αλλά αντίθετα ,να μας αφυπνίσουν ώστε να διαφυλάξουμε  την υγεία μας.

Διάβαστε επίσης

Συμπτώματα Ασθενειών:

ενημερωθείτε για τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών Περισσότερα